În perioada 3-4 aprilie, 2025, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, a avut loc ediția a VI-a a Seminarului Erasmus+ despre Studii de Gen cu tema: „Bune Practici și Modele – Provocările de Gen în Domeniul Militar”. Acest eveniment a adus împreună lideri militari, academicieni și profesioniști din întreaga Europă pentru a explora problemele de gen în domeniul militar, a împărtăși bune practici și a evidenția modelele de rol care formează viitorul egalității de gen în domeniul apărării și securității.
Prima zi a început cu deschiderea oficială, susținută de personalități de seamă din lumea militară și academică:
Gl. Fl. Aer. Conf. univ. dr. Marius ȘERBESZKI, PhD, Comandant (Rector) al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, a salutat participanții și a prezentat obiectivele seminarului.
Colonel Manuela-Elena MIHAI, Punct Focal Național pentru Femei, Pace și Securitate, a oferit o viziune cuprinzătoare despre importanța egalității de gen în operațiunile militare.
Colonel Conf. univ. dr. Nevena ATANASOVA-KRASTEVA, PhD, de la Universitatea Militară Națională „Vasil Levski” din Bulgaria, a subliniat semnificația integrării perspectivei de gen în formarea militară
Lect. univ. dr. Sofia MENEZES, PhD, Academia Militară din Portugalia, s-a alăturat online, aducând o perspectivă internațională unică.
Colonel Prof. univ. dr. habil. Adrian LESENCIUC, PhD, Prorector pentru cercetare științifică al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, a oferit perspective valoroase despre colaborarea academică necesară pentru a avansa inițiativele de gen în domeniul apărării.
Lt. cdor Simona MAIEREAN, de la Statul Major al Forțelor Aeriene, care a vorbit despre rolul în continuă evoluție al femeilor în aviație și apărare.
Lt. Col. Ana-Maria GRANDEL, Comandantul Batalionului 1 CIMIC/Statul Major al Forțelor Terestre, care a evidențiat provocările și realizările integrării femeilor în operațiuni de menținere a păcii și în domeniul militar.
Lt. cdor Anca ARON, de la Statul Major al Forțelor Navale, a împărtășit experiențele sale privind incluziunea de gen în operațiunile navale.
Colonel Paulo MACHADO , Academia Militară din Portugalia, a oferit perspective despre eforturile continue pentru diversificarea de gen în mediile militare, alăturându-se online.
Ziua a inclus și două sindicate interesante:
Unul coordonat de Colonel Manuela-Elena MIHAI, care s-a concentrat pe campania națională „She for Romania”, destinată să împuternicească studentele și să le încurajeze participarea activă în armată.
Al doilea, facilitat de Colonel Conf. univ. dr. Nevena ATANASOVA-KRASTEVA, PhD, de la Universitatea Militară Națională „Vasil Levski”, Bulgaria, a analizat modulul „Perspective de Gen în Securitate și Apărare”, promovând discuții despre impactul dinamicii de gen asupra formării și operațiunilor militare.
Ziua a doua a continuat cu discuții și informații valoroase:
Sindicate coordonate de Colonel Conf. univ. dr. Nevena ATANASOVA-KRASTEVA, PhD, axate pe bune practici și modele de rol în pregătirea de gen a viitorilor ofițeri, explorând strategii de implementare de succes.
Un alt sindicat, coordonat de Mr. Andreea MUNTEAN, Reprezentant de Gen al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din România, a oferit lecții învățate și statistici despre integrarea de gen și impactul acesteia asupra eficienței militare.
Acest eveniment a avut rolul de a recunoaște și sublinia rolul esențial al femeilor în apărare și securitate – nu doar ca participante, ci și ca lideri, strategi și factori ai schimbării.
Copyright © 2014 - All Rights Reserved - afahc.ro
Template by OS Templates
Va recomandam sa ne vizitati cu regularitate pe Facebook, pentru a fi la curent cu toate intamplarile, evenimentele si noutatile de la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă"